tisdag 16 juni 2020

Pionjärerna


Corona kom så vi fick avbryta, men jag tar vid där vi slutade och färdigställer manuset på egen hand.

https://www.sydnarkenytt.se/sydnarke/artikel/kvinnors-idrottsliv-blir-teaterprojekt


Örebro läns idrottshistoriska sällskap startar tillsammans med RF-SISU Örebro län ett projekt där kvinnors berättelser om idrottsliv ska bli en bok, en utställning och ett teaterprojekt.

Idrottshistoriska sällskapet och RF-SISU kom med en förfrågan till länets amatörteaterkonsultent vid Örebro läns bildningsförbund om att göra ett kort teaterframträdande vid utställningens invigning på Örebro slott. Istället kom idén att göra en hel föreställning på temat kvinnors idrott, med fokus på jämställdhetsfrågan.
Idrott och kultur möts
Hur har jämställdheten i idrotten sett ut sedan 1940-talet och framåt? Hur har den utvecklats fram till idag? Tanken är att låta idrott och kultur mötas och på så vis levandegöra idrottsutövarnas tankar, känslor och erfarenheter, samt förmedla eventuella dilemman och budskap.
”Vi ska skapa en intressant teaterföreställning, där vi belyser frågan kring jämställdhet och idrott. Att vara en ögonöppnare för jämställdheten inom idrotten historiskt och idag. Ett projekt där idrotten och kulturen möts i ett fantastiskt och unikt samarbete. Tillsammans kan vi skapa jämställdhetshistoria,” skriver man i ett pressmeddelande. 
Erfaren skådespelare styr
Regissör och konstnärlig ledare för projektet är Maria Grudemo El Hayek, utbildad skådespelare och teaterpedagog, med stor vana av ensemblearbete och att som scenkonstkreatör driva egna projekt.
Maria har under de senaste åren, tillsammans med PotatoPotato, skapat och spelat i monologen ”I’m her(e)”, varit projektledare för Feministisk Scenkonstsamling och Wisp. Hon har snart färdigställt sitt första filmmanus och spelar under våren på Teater Martin Mutter.
- Jag jobbar gärna med lekar och lättsamma övningar utifrån deltagarnas förutsättningar och vilja.  Det ska bli så spännande att få fylla kvinnornas historier med fantasi och rörelse och tillsammans med ensemblen skapa denna föreställning, säger Maria i pressmeddelandet. 
Välkommen att prova
Repetitionerna drar igång den 13 januari kl.17.30 på Idrottens hus i Örebro. Det är en öppen prova-på kväll där alla som vill har chansen att prova på teaterarbetet under ledning av Maria. 
- Vi söker både nybörjare och erfarna amatörteaterskådespelare till projektet och också dem som vill vara med och jobba bakom scenen, berättar Tina Ruth, amatörteaterkonsulent vid Örebro läns bildningsförbund. 
- Projektet kommer att vara åldersöverskridande, då vi bjuder in deltagare från 15 år och uppåt.
Akutellt under våren
Teaterprojektet är ett samarbete mellan RF-SISU Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Amatörteatersamverkan i Örebro och Örebro läns idrottshistoriska sällskap.
Föreställningen har premiär 18 april och ska spelas på flera platser i länet under våren 2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar